Vi i cCHANGE vet at folk er den viktigste løsningen på klima- og miljøutfordringene, fordi folk kan skape endring der de er. Du betyr mer enn du tror!
Min utfordring
Å bidra med nye perspektiver og veiledning til dere!

Når vi ser på hvilke utfordringer dere har valgt er det tydelig at mat er viktig for dere – som det jo er for milliarder av mennesker og dyr på planeten vår!

Mat gir nødvendig næring, men det er jo også av kulturell betydning. Mat kan være samlende, skape tilhørighet, gi viktige minner, markere viktige ritualer og begivenheter og gi masse gleder og inspirasjon. Samtidig har hver av oss våre egne preferanser og vårt eget forhold til mat, og mat kan også være krevende og vanskelig for mange i en travel hverdag, eller på grunn av fysisk og psykisk sykdom. 

Men mat er også ressursbruk, og krever plass, riktig klima, kunnskap, erfaring og arbeidskraft å produsere. Samtidig er mat en industri der noen tjener enorme summer mens andre går sultne i matfatet. 

Matproduksjonen kan både fremme og hemme biologisk mangfold og naturopplevelser. Mat kan også være et politisk spørsmål som handler om prioriteringer, bygdepolitikk, sentralisering, budsjett, handel og makt. Mat kan skape krig og konflikt, og ofte en kilde til små og store kriser i land over hele verden.

Ikke rart at (Bærums)folk er opptatt av mat.

Men så hva i et klimaperspektiv? Hvordan ser et bærkraftig matfat ut i verden, for Norge og for oss som individer? Må alle bli veganere? Må vi bare spise kortreist mat? Hva skal vi gjøre med all emballasjen? Og kan vi få bukt med det enorme matsvinnet?

Som med mye annet i klimaarbeidet fins det ikke et entydig svar eller en enkel løsning. Men en ting er sikkert: vi må få til endringer i stor skala, i kosthold, i fordelingen av mat globalt, i måten vi produserer og frakter maten på, og i vårt forhold til mat og matvarer.

Nettopp derfor er det så inspirerende å lese om deres erfaringer med å teste ut nye bærekraftige matvaner. Nysgjerrigheten og interessen for nye løsninger i egen hverdag og i samfunnet forøvrig er noe av det som kan være å skape nye mønstre i matsamfunnet. 

Det blir spennende å følge med videre på hva vi som gruppe finner ut av. Vi skal i hvert fall samle inn alle gode refleksjoner og tanker rundt hva som utgjør et godt og bærekraftig matfat for Bærumsfolk i 2022.

Håper alle får en strålende fin helg med masse god mat:) 

PS: Har du kanskje noen gode tips til noen gode dokumentarer og mat? Jeg tenkte jeg skulle se Kiss the Ground (Netflix) i helgen, som jeg har hørt er bra. Ellers kan jeg også virkelig anbefale Chef’s Table (også på Netflix) for litt inspirasjon fra de beste kokkene i verden.