Jeg heter Guro, er 33 år gammel og deltar i Bærumsfolk sammen med forloveden min Anders på 34 år og datteren vår Amelia på snart 2 år.
Min utfordring
Redusere konsumet av kjøtt og fisk til middag (maks 3,5 kg CO2 per pers i uka).

Da var vi i mål med 30 dagers redusert kjøttkonsum og tallene er inne. Forrige uke endte opp med det høyeste utslippet av de fire ukene, på 2,9 kg CO2 per pers. Dette skyldes mest en glipp fra min side da jeg spiste karbonader på 17.maibesøk og glemte helt at storfe ville sprenge budsjettet, men med en del vegetar resten av uke klarte vi å holde oss under 3,5.
Totalt sett har vi i løpet av disse 30 dagene konsumert 850 g fisk og 920 g kjøtt per person. Til sammenligning så lå vi på 1,46 kg kjøtt og 1,41 kg fisk i de 30 dagene før prosjektstart. Vi har derfor kuttet kjøttkonsumet med 37 prosent og fiskekonsumet med 35 prosent. Gjennomsnittsnordmannen har imidlertid i løpet av disse 30 dagene konsumert nærmere 4 kg kjøtt og 1 kg fisk. Så vi har ligget betydelig under det nivået. 13 av 30 dager har vært rene vegetarmiddager, mens det bare var fire vegetarmiddager av 30 i forkant av prosjektet. En del av middagene har også vært med veldig lite kjøtt, men bare litt til topping på suppe eller pizza.
Utslippene fra kjøtt og fiskekonsumet disse 30 dagene er på 7,5 kg CO2 per person, eller 1,9 kg CO2 per uke. I snitt lå vi altså godt under målet vi hadde satt oss på 3,5 kg per uke. Til sammenligning lå vi på 36,8 kg CO2 fra de 30 dagene før prosjektet startet. Dette innebærer at vi har kuttet utslippene fra kjøtt og fiskekonsumet med 80 prosent!
Jeg forhørte meg på hjemmebane om hva de andre har syntes om prosjektet. Amelia på to år har nok ikke merket så mye til prosjektet, men hun har fått prøve seg på mange nye smaker og har spist store mengder av nye matretter som tofuboller og børek med spinat og fetaost (bilde). Anders synes det har vært en fin opplevelse og mener det ikke er noe stort problem å spise vegetar flere dager i uka, han sier at han egentlig har savnet mer fisk enn kjøtt.
Personlig syntes jeg det var veldig nyttig med en slik utfordring i 30 dager, og det var en øyeåpner å få bedre oversikt over miljøavtrykket til det vi spiser. Jeg tror jeg kommer til å fortsette å holde oversikt og regne på CO2-avtrykket vårt også i etterkant for å se om vi sklir tilbake i gamle vaner. Jeg har som mål at vi også framover skal begrense kjøttmiddagene til 1-2 ganger i uka og at vi forsøker å spise storfe maks 1-2 ganger i måneden. Vi kommer nok til å spise mer fisk enn det vi har gjort i prosjektperioden, men jeg håper at vi kan ha vegetarmiddag omtrent tre ganger i uka. Vi har fått testet mange nye oppskrifter og funnet et par nye favoritter til middagsrepertoaret framover.
Takk til Bærum kommune som sørger for å utfordre innbyggerne sine til å ta bedre klimavalg i hverdagen og takk til CChange-teamet for gode utfordringer og oppmuntring underveis!