Vi er en familie på 4 (nr 5 har flyttet hjemmefra) som bor på Gjettum. Vi bor i en enebolig med ganske stor hage, der har vi 5 høner og 1 hane. Vi er ganske miljøbevisste, men vil gjerne bli bedre!
Min utfordring
Spise mer vegetarisk og kortreist mat med minst mulig emballasje.

I helgen lagde jeg matplan for neste uke, og prøvde samtidig å være bevisst på at planen skulle være relativt miljøvennlig (ikke så prosessert, dvs mest mulig naturlig og fra bunnen). Hovedmålet var å tenke ut hvilke matretter som jeg enklest kunne lage med råvarer som har minst mulig emballasje, eller i det minste relativt miljøvennlig emballasje. Om råvarene også er økologiske er det et pluss. Jeg handlet på nærbutikkene mine: Meny og Coop Extra.

Pålegg i løsvekt

Jeg trodde jeg skulle klare å finne ferskvaredisk hvor man kan kjøpe pålegg i løsvekt som jeg kunne få pakket i papir eller i medbrakt emballasje (som var vanlig på de fleste matbutikker på 80-tallet), det fant jeg ikke. (Tar gjerne i mot tips om noen vet hvor!) 

Frukt og grønt

Grønnsaker og frukt er heller ikke så lett som jeg trodde, men flergangsnettet jeg hadde med hjalp på en del ting. På Meny har de grønnsakssnacks i løsvekt (småtomater, småagurk og småpaprika), det ble litt dyrere kg pris enn å kjøpe det som er ferdigpakket i papp/plastemballasje, men ikke veldig. Økologiske bananer har bare en teip rundt, så det er greit. Epler, pærer og sitrusfrukt er lett å kjøpe uten plast, det forutsetter bare at jeg tar med egne flergangsnett, eller bruker posene igjen.

Poteter bare en mor kan være glad i?

Da jeg kom til potetene hadde jeg ikke flere flergangsnett igjen og da måtte jeg enten bruke en pose eller velge en ferdigpakket potetpose i plast. De hadde faktisk 2 alternativ i papirposer: den ene var økologisk og veeeldig dyr, den andre var First Price og ca 1/5 av prisen på den økologiske… Jeg er litt forutinntatt på First Price og har nok tenkt at dette ikke er et like bra produkt, men jeg kunne jo sjekke det ut. Jeg ble positivt overrasket! Det sto: «Utseendet skjemmer ingen! First Price-potetene er som en ungeflokk bare en mor kan være glad i – de kommer i ulike størrelser og fasonger, noen er rufsete, andre har litt skurv eller har blitt litt hudløse. Men inni er de gode – og de holder seg like godt som andre poteter. Derfor er F.P-potetene lette å bli glad i. Og så gjør det godt å vite at de ikke ble liggende igjen på jordet, bare fordi de ikke var helt perfekte.»  – Det avgjorde saken for meg! FP-potetene fikk bli med hjem! De ble kuttet i båter, sprinklet med olje før jeg ovnsstekte dem og serverte dem til burgere. (Burgerbrød i plast og kjøtt i plast…) Men potetene var bra! De var gode og billige! Det var litt skurv på dem (som bare var på skallet, og de var helt fine inni) og hadde litt variasjon på størrelse, men det spiller ingen rolle. 

For å oppsummere litt så syntes jeg det er vanskelig å kjøpe det vi trenger/bruker uten å få med meg masse plastemballasje, i en del tilfeller hvor emballasjen er mer miljøvennlig er prisen også høyere. En del produkter har unødvendig mye emballasje, og emballasjen er i tillegg laget med unødvendig mange miljøbelastende trykk- og produksjonsprosesser. Feks teposer pakket inn i 4 lag: 1.selve teposen.  2.farget, glanset og bestrøket papir, 3. farget, glanset og bestrøket eske, 4. plast. Det er unødvendig mye! Det øker produksjonsprisen og sikkert utsalgsprisen, samtidig som det belaster miljøet mye mer. Det hadde vært gøy om produsentene kunne konkurrere om den mest miljøvennlige emballasjen! Og at vi kunder velger vare etter miljøvennlig innpakning. 

Jeg syntes også det virker dyrere å kjøpe varer som ikke er ferdigpakket i plast… Samtidig så har jeg hørt at maten holder seg bedre lengre når den er pakket i plast, og det hindrer matsvinn. Hva er best og verst? 

Neste handletur skal jeg prøve å legge til en «innvandrerbutikk» (det er kanskje ikke politisk korrekt å si? Jeg har tidligere kalt det grønnsaksbutikk, men de selger jo egentlig «alt»: kjøtt, ost, frukt, grønt, te, brød, osv osv.) Men, jeg vet at der kan jeg plukke det meste av frukt og grønt og legge det i medbrakt handlepose/nett, og jeg har blitt tipset om at det også gjelder kjøttdeig mm. 

Og en ting til! På onsdag skal jeg arrangere Fiksekveld hos KreatiVerdi i Asker, da kan folk komme og sy om, reparere eller fikse på klærne sine! Helt gratis. Jeg har alltid noen prosjekter med klær som skal repareres, syes om, eller noe nytt jeg vil lage. Jeg vet at i Bærum har Husfliden startet opp Fikselauget og Bærum bibliotek Rykinn har tidligere invitert til reprasjonskveld med RELOVE. Veldig bra med alle sånne tiltak, håper det blir enda mer!!!