Vi er en familie på 4 (nr 5 har flyttet hjemmefra) som bor på Gjettum. Vi bor i en enebolig med ganske stor hage, der har vi 5 høner og 1 hane. Vi er ganske miljøbevisste, men vil gjerne bli bedre!
Min utfordring
Spise mer vegetarisk og kortreist mat med minst mulig emballasje.

Jeg syntes det er vanskelig å handle inn mat med lite emballasje til måltidene våre. Jeg er veldig glad for at vi har plastinnsamling i Bærum kommune, fordi dette utgjør en betydelig mengde av vårt avfall – selv når vi er ekstra bevist på å redusere plastavfall ved å kjøpe produkter med lite emballasje. Foreldrene mine bor i en kommune hvor de ikke har en ordning for plast, så der går alt i restavfall, når jeg er hos dem får jeg nesten vondt i magen av å kaste alt i restavfall. Det er jo et positivt tegn, da har det å sortere plastavfall blitt en godt innarbeidet vane! 

En endring jeg har blitt bedre på disse 2 ukene er å bruke gjenbruksnett til all frukt og grønt (i stedet for de små gjennomsiktige plastposene som henger ved fruktdisken). Det er endel år siden svigermor ga oss 3 gjenbruksposer, de har oftest blitt gjenglemt hjemme, noe som har ført til at jeg bruker de små gjennomsiktige plastposene – som så bare blir kastet (i plastinnsamlingen) når jeg kommer hjem. De siste 2 ukene har vi blitt gode på å bruke gjennbruksposene, vi trengte også flere enn 3 stk, så da jeg var på FikseFellesskapet forrige uke sydde jeg meg mange flere av gamle storesgardiner (Stores: Florlette gardiner som henger bak de vanlige sidegardinene)! En fantastisk måte å gjenbruke Stores på, det er jo ikke så mye annet man kan lage av det! Gjenbruk og plastreduksjon på en gang! Hurra!

Jeg har også pratet litt med folk jeg har truffet om denne utfordringen, det ble noen gode samtaler og tips både til meg, og fra meg! 

Svigermor kom med innspill om at butikkene burde legge gjenbruksnettene de selger til frukt og grønt lett synlig og ved siden av frukt og grøntdisken. Gjerne med en oppfordring til å kjøpe og bruke dem. Hun hadde også tenkt at det kunne vært et fint oppdrag for Miljøagentene å stå ved frukt/grønt-avdelingen på butikken og informere/vise frem disse posene. Datteren min er Miljøagentene, så dette kunne være en fin ting for farmor og henne!

Gjengen på FikseFellesskapet sa de også ville sy seg gjenbruksnett til frukt og grønt, de fleste av dem var allerede veldig gode til å bruke handlenett, men de hadde aldri sett gjenbruksnett til frukt og grønt. Noen av dem hadde tidligere jobbet på Vekstbedrift i Asker, og mente at det å sy slike gjenbruksnett til frukt kunne være en fin oppgave for noen av disse bedriftene.

Ellers merker jeg at det å være med på Bærumsfolk har gjort meg mer bevisst på hva vi spiser, vi spiser en større andel grønnsaker enn ellers og har i tillegg flere vegetariske måltider i uken. Feks. grønnsaksupper, ratatouille, salat og risotto. Vi kaster ekstremt lite mat: middagsrester blir lunch dagen etter, eller samlet opp til en restemiddag. Så har vi jo den fine, lille hønseflokken vår som er veldig glade i restemat!