Denne uken endte utslippene på 1,9 kg per person. I går fikk Anders lov til å bestemme middagen siden han har hatt litt kjøttabstinenser, så da ble det både svin og kylling i samme rett, som dro opp gjennomsnittet litt. Resultatet er derfor litt dårligere enn de foregående ukene, men fortsatt under målet på 3,5 kg CO2.
Noen har kanskje lurt på hvorfor vi satte grensen på 3,5 kg CO2, så jeg tenkte jeg kunne utdype litt. Vi tok utgangspunkt i EAT Lancet rapporten som kom i 2019 som anbefalte blant annet 98 gram svin og storfe i uka, 203 gram kylling i uka og 196 gram fisk i uka. Da vi regnet CO2-utslippene fra disse råvarene endte det med utslipp på 3,7 kg. Tidligere i år ble de danske kostrådene oppdatert og anbefaler nå 350 gram kjøtt og 350 gram fisk i uka, men uten å spesifisere hvor mye som skulle komme fra svin eller storfe.
Denne uka kom det for øvrig en ny rapport fra Tyskland som anbefalte å begrense kjøttforbruket til 20 kg i året, eller 384 gram i uka, altså litt over de danske kostholdsrådene og EATrapporten. Til sammenligning har vi spist 300 gram kjøtt per person til middag denne uka og 235 gram fisk
Jegs synes det er nyttig med slike studier og anbefalinger som sier noe om hvor lista bør ligge, og jeg skulle ønske de norske kostholdsanbefalingene også kunne ta bærekraft og klimagassutslipp inn som en del av sine anbefalinger. De norske kostrådene ligger på 500 gram kjøtt i uka og anbefaler å begrense mengden av rødt kjøtt. Samtidig er kjøttkonsumet til gjennomsnittsnordmannen dobbelt så stort, i følge Helsedirektoratet spiser gjennomsnittsnordmannen hele 930 gram kjøtt i uka, der 338 gram kommer fra storfe og sau som har høyest utslipp. Det er derfor en betydelig vei å gå for å komme seg ned til rundt 350 gram der vi bør ligge.
I vår lille familie er det ikke så vanskelig å spise vegetar noen ganger i uka, men jeg synes det alltid blir litt mer utfordrende når vi får gjester. Med folk som spiser sjeldent vegetar vil man gjerne servere noe ekstra godt som overbeviser skeptikere om at de ikke trenger kjøttet. Jeg fikk derfor en smule panikk i dag da Anders hadde invitert naboene på middag når jeg skulle prøve å lage tofuboller for aller første gang, men de endte faktisk med å ikke smake så verst og jeg fikk mye skryt for kjøkkeninnsatsen min. Det gjorde også at vi fikk en fin prat om kjøttkonsum og Bærumsfolk. I morgen er det svigers som skal få servert vegetarquesedillas, de er ikke så vant til å spise kjøttfritt, men er som regel fornøyde med alt de får servert, så det går nok bra.
-
Anne Blackstad kommentar på Dag 21: Oppsummering uke 3 3 years ago
Fint å få disse veiledende kostholdsrådene fra forskjellige kanter ! Det virker jo absolutt oppnåelig å få til dette ! Takk ! Svar
-
cCHANGE -teamet kommentar på Dag 21: Oppsummering uke 3 3 years ago
Hei Guro, Takk for at du samler og sammenfatter denne viktige informasjonen på en slik lett og oversiktlig måte. Det må da være viktig å se kosthold og helse, i sammenheng med klima og bærekraft tenker jeg slik du gjør. Synes poenget ditt om at i Norge så har vi ikke kostholdsråd som tar inn klima og miljødimensjoner er et godt eksempel på hvilke rolle systemene har. Antagelig så er det så mye å hente på å tenke litt mer helhetlig i hvordan vi gir kostholdsråd og hvilke mål vi setter oss. Mennesker og natur som er friske, blomstrende, hele og i sitt fulle potensiale er noe vi kan strekke oss etter og jeg kan ikke tenke meg et mer aktuelt tema å utforske dette på enn i maten vi spiser. Så gøy å høre at du hiver deg rundt og serverer vegetarmiddag til naboer. Det ble nok noe utenom det vanlige for dem og du hadde gjort en ekstra innsats for dette måltidet. Det er noe fint med det! Og at du lar bærumsfolk få spre seg på denne måten er nydelig! Håper at middagen med svigers ble topp. Er spent på om dere hadde noen samtaler om prosjektet. Vi er nå inne i siste uke og helt på oppløpssiden av prosjektet, så stå på! Ser frem til neste oppdatering Guro. Hilsen fra Linda Svar
You must be logged in or have the proper rights to post a comment.